ΦιλαρμονικήΔιεύθυνση :   Σουλίου 18 ,Αγρίνιο
Τ.Κ. 30100 

Τηλέφωνο: 2641058158

E mail:  agrinioband@agrinio.gr   philharmonic-orchestra@agrinio.gr

Βίντεο από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου

Πατήστε στο —-> Agrinio Band YouTube

Η Φιλαρμονική ξεκίνησε το 1896 ως τμήμα του Γυμναστικού  Συλλόγου «Ηρακλής». Αρχιμουσικός τότε ήταν ένας Αυστριακός , γιος του Αρχιμουσικού της Κέρκυρας με το όνομα  Σαϊλερ. Η φιλαρμονική  πλαισίωνε τις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης .

Η λειτουργία της Φιλαρμονικής διεκόπη το  1940 και ανασυγκροτήθηκε το 1949 με την επωνυμία « Μουσικός Σύλλογος ΟΡΦΕΥΣ».

Το 1960 στο Δήμο Αγρινίου , συστάθηκε νομικό πρόσωπο Φιλαρμονικής Δήμου Αγρινίου, όπου σε συνεργασία με το Μουσικό Σύλλογο «ΟΡΦΕΥΣ» συντηρούσε και διοικούσε τη Φιλαρμονική.

Το 1995 ο Δήμος Αγρινίου ανέλαβε εξ’ ολοκληρου την  χρηματοδότηση και διοίκηση της. Σήμερα  αριθμεί 180  μουσικούς μέλη της και 400 περίπου μαθητές, οι οποίοι διδάσκονται δωρεάν μουσική και στελεχώνουν τη Φιλαρμονική .

Οι δραστηριότητες  της Φιλαρμονικής είναι ποικίλες . καθιέρωσε  από το  2007 έναν  καινούργιο  πολιτιστικό  θεσμό στην πόλη του Αγρινίου που τον ονόμασε << Τραγουδώντας Στις Γειτονιές της Πόλης >> και περιλαμβάνει συναυλίες σε  διάφορες γειτονιές του διευρημένου Δήμου  , επίσης καθιέρωσε και γιορτάζεται και στο Αγρίνιο  η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής που αγκαλιάστηκε από το κοινό της πόλης μας . Έχει συνεργασθεί με αξιόλογους καλλιτέχνες όπως Ευανθία Ρεμπούτσικα ,Έλλη Πασπαλά Παναγιώτη Καλαντζόπουλο , Θεόδωρο Κερκέζο , Δημήτρη Παπαποστόλου , Κωστή Κωσταντάρα.

Στο Αγρίνιο η παρουσία της είναι έντονη με συμμετοχή σε Παρελάσεις , Τοπικές Γιορτές , Λιτανείες , Συναυλίες και γενικά σε κάθε Πολιτιστική Δραστηριότητα της πόλης . Συνολικά πραγματοποιεί 60-80 εμφανίσεις κάθε χρόνο στη Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Μέρος των Δραστηριοτήτων της Φιλαρμονικής ςίναι και η διοργάνωση Σεμιναρίων από καταξιωμένους Μουσικούς με σκοπό την επιμόρφοση των μελών και των μουσικών της Φιλαρμονικής αλλά και της περιοχής γενικότερα .Κάποια από τα Σεμινάρια που έχουν γίνει είναι:

 • Μίλτος Λογιάδης Αχιμουσικός της Ορχήστρας των Χρωμάτων  Σεμινάριο Δ/νσης & Κινησιολογίας
 • Θεόδωρος Κερκέζος Διεθνούς φήμης Σολίστ και καθηγητής Σαξοφώνου
 • Γιώτης Κιουρτσόγλου Σολίστ και καθηγητήε Μπάσου Σεμιναριο Τζαζ και Αυτοσχεδιασμού
 • Ιωάννης Καραμπέτσος Σολίστ της Κ.Ο.Α και καθηγητής Τρομπέτας
 • Σπύρος Μουρίκης Σολίστ της Κ.Ο.Α. και καθηγητής Κλαρινέτου
 • Κωσταντίνος Αυγερινός Σολίστ της Κ.Ο.Α. και καθηγητής Τρομπονιού
 • Αντώνης Λαγός Σολίστ της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και καθηγητής Κόρνου
 • Σπύρος Φαρούγιας Σολίστ της Κ.Ο.Α. και καθηγητής Τρομπονιού
 • Κωνσταντίνος Βορίσης Σολίστ της Λυρικής Σκηνής και καθηγητής Κλασικών Κρουστών
 • Γεώργιος Ραράκος Σολίστ της Κ.Ο.Α. και καθηγητής Τούμπας
 • Παναγιώτης Καίσαρης Σολίστ της Κ.Ο.Α. και καθηγητής Τρομπέτας

Τμήμα της Φιλαρμονικής είναι και η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής, που συγκροτήθηκε το 1998   από μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου,  με σκοπό την ενασχόληση και με άλλα είδη μουσικής όπως (Λάτιν, Τζαζ, κινηματογραφική μουσική, καθώς και με έντεχνη ελληνική και ξένη μουσική).

Η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής αποτελείται από 50 έως 80 μουσικούς και τραγουδιστές ανάλογα με το ρεπερτόριο και τη μορφή της εκδήλωσης που καλύπτει κάθε φορά.

Επίσης Μουσικά Σύνολα της Φιλαρμονικής είναι το σύνολο χάλκινων πνευστών Brass For Fun και η Ορχήστρα Σαξοφώνων Golden Saxophone καθώς και η Μπαντίνα που αποτελείται από μικρούς μαθητές που είναι υπό ένταξη στο τμήμα της Φιλαρμονικής.

Η  Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής  έχει  συμμετάσχει σε  φεστιβάλ του εξωτερικού  όπως  Βουδαπέστη και Ντέμπρεσεν της Ουγγαρίας.

Είναι η πρώτη Φιλαρμονική που έδωσε συναυλία στη Μεγάλη του Γένους Σχολήστην Κωνσταντινούπολη το Σεπτέμβριο του 2007 για τους Έλληνες της Πόλης ύστερα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Για πρώτη φορά στις 29 Μαρτίου 2008 συγκροτήθηκε στο Αγρίνιο , σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διευθυντών, Αρχιμουσικών , Υπαρχιμουσικών Φιλαρμονικής Ορχήστρας   (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Υ.Φ.Ο.-Ο.Τ.Α) η Ορχήστρα των Ελλήνων Αρχιμουσικών,  την οποία διεύθυνε ο Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής μας κ. Βασίλειος Κ.  Κονήδας .

Είναι η πρώτη  Φιλαρμονική που έχει συνοδεύσει το  κουιντέτο χάλκινων πνευστών Melos Brass σε συναυλία στις 14-2-2009 στο Αγρίνιο.

Το Φεβρουάριο του 2010 Η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής έκανε ένα Αφιέρωμα στο Μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο από το Σταυρό του Νότου και άλλα κομμάτια σε διασκευές του Αρχιμουσικού Βασίλη Κονήδα με Σολίστ τον Γιώτη Κιουρτσόγλου στο Μπάσο και τον και τον Θάνο Μικρούτσικο στο Πιάνο.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2014 η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου  με αφορμή τα 20 Χρόνια από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι έπαιξε για πρώτη φορά μέσα στην Ορχήτρα του  Αρχαίου Θεάτρου της Στράτου με Σολίστ τον Αρμένιο Μουσικοσυνθέτη  Haig Yazdjian .

Στην Ελλάδα η παρουσία της  είναι έντονη και έχει συμμετάσχει σε διάφορα Φεστιβάλ δίνοντας πολλές συναυλίες όπως:στο  Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας, Αρχαίο Ωδείο στην Πάτρα, Καρπενήσι , Φεστιβάλ Νέας Φιλαδέλφειας , Λευκάδα , Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων , στην 3η ,στην 5η & 9η Διεθνή Συνάντηση  Νεανικών Ορχηστρών  στη Σίνδο Θεσσαλονίκης ,Χαλκίδα ,στη Λήμνο (Μύρινα και Μούδρο) στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Ορχηστρών και στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στην Κώ , στην Αθήνα και πολλές άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Στις 19 Ιουνίου 2012 , ύστερα από πρόσκληση του Διεθνούς Φορέα Διοργάνωσης της European Music Day    ( Ευροπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ) έδωσε την εναρκτήρια Συναυλία για όλη την Ελλάδα σην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα ξεκινώντας τον τριήμερο εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.

Επίσης έχει ηχογραφήσει  C.D. με διασκευές γνωστών ελληνικών και ξένων κομματιών ,τελευταία ηχογράφηση ήταν το C.D. <<Μελωδικά Χριστούγεννα>> με Διασκευασμένες Χριστουγιενιάτικες μελωδίες

Σήμερα τη Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου καθώς και την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής  Διευθύνει  ο Αρχιμουσικός Βασίλειος Κ. Κονήδας.

  e-mail:    maestro@agrinio.gr            vasilis@konidas.gr